Krossa porren?

Krossa porren / SSU
Krossa porren / SSU

Den här intervjun/artikeln är hämtad ur tidningen Morriss, nr 2/2004.

En affisch på stan uppmanar oss att Krossa Porren och Stoppa Trafficking. Avsändare SSU. Vi ringde upp ordföranden för SSU Stockholm, Jens Lundberg,  för att höra lite mer om tankarna bakom dessa starka budskap.

Hej jag har lite frågor om SSU-kampanjen Krossa porren, Stoppa Trafficking som jag sett på affischer på stan. Först undrar jag över Krossa porren. Varför vill ni krossa porren?
— Vi ser porr som en del av patriarkatet och dess förtryck. Porren framställer hur man ska bete sig sexuellt och är likritktande.

Det blir ju vanligare och vanligare med amatörporr. Alltså helt vanliga tjejer och killar som gillar att fotografera sig själv eller varandra, och som sedan sprider bilderna på internet. Vill SSU även krossa den porren?
— Ja vi har ju diskuterat den saken mycket på våra konferenser, hur vi ska ställa oss till amatörporr. Vi kom nog fram till att det är själva exploateringen, att folk tjänar pengar på andras sexualitet som vi vänder oss emot. Man kan ju knappast förbjuda folk att fotografera sig nakna, det vore moralistiskt.

Så ni har inget emot amatörporr?
— Det vi har något emot är när någon tjänar pengar, alltså själva porrindustrin.

Vad tycker ni om gayporr då? I bögporr är det ju inga kvinnor som blir förtryckta.
— Vi tror att även bögar kan ta intryck av den sortens porr vi inte gillar, den som likriktar sexualiteten.

Vad tycker SSU om den mer ”kravmärkta” erotik som också produceras, ibland kommersiellt, ibland inte. Det finns ju bland annat erotik av kvinnor för kvinnor. Borde inte sådan porr uppmuntras — som en god förebild med jämlik sex?
— Det där är en svår gränsdragning, man riskerar ju att hamna i en moralistisk syn. Och om sån här ”kravmärkt” porr skulle uppmuntras skulle säkert de multinationella företagen snart haka på den trenden är jag rädd.

Men det vore väl bra om även de multinationella bolagen gjorde jämlik porr…?
— Med dagens samhälle är det nog svårt att få till en jämställd porr… Eh, det är svåra frågor det här.

Ja, och det låter som om ni borde har skrivit Krossa viss porr istället på affischerna..
(skratt) — Kanske det, men det vore inte lika slagordsmässigt. Vi vill ha medvetet provocerande budskap som får folk att tänka till.

Men om man förenklar för mycket riskerar man väl att förlora i trovärdighet? Ni kunde ju ha skritivt Krossa Porrindustrin?
— Nu var det inte jag som utformade kampanjen… Men vi ville ha ett enkelt budskap.

Jag har en idé: Det finns dåliga politiker som fifflar, och så finns det bra politiker. Om jag skulle vilja göra en kampanj mot de dåliga politikerna skulle jag kunna göra affischer som det står Krossa Politikerna på!
— Nja… jaa Det är väl snarare så att det inte är fel på politiken som sådan. Du skulle väl skriva Krossa Fifflande Politiker då istället..

Men det är inte tillräckligt slagordsmässigt, ju. Nej Krossa Politikerna får det bli.
— Varför inte Krossa Politiken?
Du föreslår Krossa Politiken?
— Eh, jaaa…

Jens Lundberg anser också att ett bra sätt att stoppa trafficking, det andra budskapet på affischen, vore att öppna gränserna för fler invandrare.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Morriss 2/2004. Text: Henrik Tornberg

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s