Erasure ”Nightbird” (2005)

NIGHTBIRD Erasure
(Mute)
Vince Clarke är ett elektronmusikgeni som skriver sina låtar på gitarr. Det senare faktumet har ibland fått honom att ge sig ut på halvakustiska äventyr. Det funkade bra på gruppens enda USA-hit ”Sometimes” från 1987, men på fem år gamla albumet ”Loveboat” föll allt bara platt till marken. Därför är det en god nyhet att Erasure på nya ”Nightbird” är tillbaka i sitt eget universum av genomelektroniska ljudlandskap. Det svirrar, plippar och ploppar på det gamla goda sättet bakom Andy Bells karaktäristiska wailande stämma. Allt känns välbekat, safe. Man anar att de många smått fanatiska fans (”women and gay men” sa Clarke själv då jag intervjuade dem 2000) som faktiskt fortfarande finns kvar är nöjda. Från första leksakssynthtrummans ”fjutt” till sista analoga basen klingat ut låter det här som Vintage Erasure.

Med åren har dock energinivåerna sjunkit hos herrar Clarke och Bell och vemodet tagit över, och den utvecklingen är kanske förståelig med tanke på att de hållit på i snart 20 år. Vemodet är nåt man kurar på verandan och dricker té till, inga avgrundsdjup. Samtidigt har den glittrande campa sidan av gruppens musik gått förlorad. På ”Nightbird” finns inga excesser i stil med gamla ”Drama!” eller ”Chorus”, här finns inte ens enda enda glad uptemporökare som ”Don’t Say Your Love Is Killing Me”. De dagarna är för evigt förbi, anar man, och på sätt och vis hedrar det de båda herrarna som ju nått över 40-strecket båda två (även om åldern aldrig hindrat t ex Pet Shop Boys). Ändå är det här ingen radda låtar av helt nytt snitt och det låter inte 80-tal. Istället låter mycket som det gjorde på (något underskattade) ”Cowboy” från 1997. Eller varför inte den vemodiga singeln ”Am I right?” från 1991. ”Nightbird” är den logiska fortsättningen på 90-talets album och så kan vi alla gemensamt låtsas att ”Loveboat” och ”Other People’s Songs” aldrig givits ut.

Erasure har dock andra problem. Vuxenheten må klä dem men det blir lite tråkigt då de galna infallen försvunnit bort i analogt bakgrundsplippande. Bjuder de inte på gayig kitschdisco kunde vi väl i alla fall få en galen technotretaktare, en äkta ballad (som de faktiskt är rätt bra på), en minimalistisk synthcountrylåt eller någon annan vid det här långa rad av stilar som finns på repertoaren? Istället går det mesta i samma takt med mer eller mindre samma surrande kompljud. Det låter bra, men det är för jämntjockt. Och melodierna är också mycket av samma vara

Undantag finns dock. Förstasingeln ”Breathe” växer med lyssningarna även om den är just en sån där halvtemposatt jämntjock låt som det finns minst fem andra av på ”Nightbird”. Pärlorna heter istället ”Lets take one more rocket to the moon”, med en av de starkaste refrängerna på tio år och en tacknämligt avskalad ljudbild, och nästa singel ”Don’t say you love me” som går i tretakt och är albumets mest energiska spår. Speciellt den förra av de två hade utan att skämmas för sig passat in på, säg, ”I say I say I say”. Även inledande ”No doubt”, en vaggvisa med ett ganska skönt skymningsgung har sina stunder, liksom avslutande ”I bet you’re mad at me”. Här glimrar Clarke med den berömda melodikänslan och allt stämmer en liten stund. Det hörs på Erasures tionde fullängdare med eget material att the glory days är över och inte kommer tillbaka. Men skulle ”Nightbird” bli gruppens sista är det i alla fall en stilfull punkt för en lång och ärorik karriär, det slut vi aldrig vågade hoppas på efter ”Other People’s songs”. Att lyssna på ”Nightbird” är som att en kulen augustikväll ta sommarens sista simtur i sjön vid stugan på landet: det är kanske inte lika härligt som gångerna innan och man vet att det kanske inte blir fler gånger innan vintern sätter till. Men det väcker många varma minnen av flydda varma dagar till liv.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s