Vakna upp och lukta på schlagerkaffet

Dags att vakna upp och lukta på schlagerkaffet. Det var inte mer än rätt att The Ark kom nästan sist med sin töntiga dansbandslåt.

Man behöver inte ta Eurovision Song Contest på fullt allvar för att resonera kring tävlingen på fullt allvar. Förslagsvis en dag som den här, när krigsrubriker skriker LÄGG NER SKITEN på löpsedlar över hela det chockade Sverige. Det sägs i kommentarer att östländerna bara röstar på varandra och därför är det nåt fel på hela tävlingen. Jag har också tänkt den tanken. Men nu har jag lyssnat mig igenom både semifinal och final och då jag tittar på resultatet i skenet av eftertankens kranka blekhet inser jag att det är fullt rättvist att det gick som det gick.

Det är inte ”öst” som halvfuskar sig fram till topplaceringarna, det är ”väst” som skickar skit till festivalen. Sverige inte minst. ”Öst” har betydligt högre konstnärlig kvalitet på bidragen och framför allt en energi som helt saknats bland västeuropeerna i år.

Visst, jag är ju gammal discofjolla och visst hade jag tyckt att det var kul om en eurodiscolåt kommit långt i årets tävling. Men det betyder inte att något av de eurodiscobidrag som skickades in höll måttet. DJ Bobos vampyrer är alltför blodfattiga, danska Drama Queen alltför odramatisk, belgiska Jamiroquaikopian alltför mycket skolshow. Engelsmännen ska vi inte ens snacka om. Vad tusan är det för skräp som västeuropeerna skickar och sen har mage att gnälla om då skräpet inte vinner?

Land efter land gör bort sig: Norge skickade en gammal tant som framförde sitt bästa minne från Grisfesten på Gran Canaria. Sverige skickade ett annars utmärkt band med en riktigt töntig dansbandslåt (Vikingarna kan lätt göra cover utan att ändra särskilt mycket). Frankrike ett studentspex. Holland tidernas kanske blekaste svarta sångerska med tidernas kanske blekaste discorefräng. Spanien ett pojkband som inte kan dansa. Vill ni jag ska fortsätta?

Jag påstår förstås inte att alla östeuropeiska, i betydelsen ex-kommunistiska, länders bidrag var fantastiska men det märks faktiskt att de tar sin festival på allvar. Här var det överlag stora känslor, intensitet och nerv. Överdramatiskt kanske, men sen när ska inte schlagers bjuda på dramatik? Serbien vann överlägset, inte för att de är österopéer utan för att de skickade den bästa låten och bästa artisten. Även västeuropeiska tittare insåg detta och röstade på dem.

Östeuropa bjöd också på flera saker vi aldrig hört förut i festivalen: dragshowtechno med en levande discoboll från Ukraina [som dessutom sa ”Russia goodbye” hela tiden – kvällens roligaste textrad. Man riktigt ser framför sig hur Putin äter upp sin hatt över att bli hånad av en hysterisk transa]. Georgisk björkhouse. Bulgarisk tribalschlager. Ungersk soul. Bra låtar hela bunten, framförda som det gällde livet.

Eurovision Song Contest ska inte läggas ner. Reglerna på europanivå behöver inte förändras. Rätt låt kommer alltid att vinna, varje år. Med nuvarande regler. Vad tjuriga västländer istället borde göra är att sparka arrangörerna av sina lokala uttagningar och anställa folk med åtminstone lite koll på vad som rör sig i musiklivet nuförtiden. Hitta sångare och musiker som tar det hela på allvar.

Hemma i Sverige borde med andra ord Christer Björkman bytas ut omgående. Vi hade inte en enda låt i svenska Melodifestivalen i år som hade haft en chans igår. Inte. En. Enda. Samma sak förra året. Carola var aldrig i närheten (även om BWO hade haft en liten chans). Och självklart inte året innan. Det här innebär inte att svenska folket har dålig smak då de väljer svenska vinnarna, det innebär att Christer Björkmans urval är så dåligt att till och med den bästa av hans artister är för dålig.

Man behöver inte ta Eurovision på allvar för att inse att alla ni som tar Eurovision på allvar borde ge er ut på gatorna idag och skandera: -Avgå, Björkman!

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s