Bannlyst från blodbussen

Bögar nej tackDet är med illa dold skadeglädje jag idag läser att det åter saknas massor av blod i Sverige. Skadeglädjen gäller etablissemanget inte de enskilda som lider av blodbristen. För dem är det en tragedi förstås. Bristen är som alltid akut enligt ansvariga. Man önskar sig 1000 nya blodgivare. Men jag och många andra får inte ge blod.

Sverige har liksom andra länder nästan konstant brist på blod från blodgivare. Det doneras mellan 600 000 och 700 000 påsar blod i Sverige varje år, men det täcker inte behovet för sjukhusen Genom kampanjer på arbetsplatser uppmanas vi att komma till blodbussen och lämna blod som en del i vad som borde vara vår självklara solidaritet med medmänniskorna. Jag skulle gärna lämna blod. Men jag får inte, eftersom jag är en man som har haft sex med andra män.

Socialstyrelsens regler har alltsedan AIDS-skräckens år på 80-talet totalförbjudit fyra olika grupper medborgare att donera blod:

personer som bär på vissa sjukdomar (bl. a Hepatit B och C, HIV och HTLV I o II);

prostituerade

sprutnarkomaner

män som har sex med män (förkortat MSM)

Personer som haft sex med prostituerade eller sex i t ex ett afrikanskt land har däremot inte med hittillsvarande regler varit totalförbjudna att donera blod. De har bara satts i ”karantän” i sex månader och sedan har det alltså varit fritt fram. Dessa orimliga regler har med rätta fått kritik genom åren eftersom de skiljer ut gruppen MSM inte för ett riskbeteende utan för sin sexuella läggning. Att hiv-positiva inte får bli blodgivare säger sig självt. Likaså personer med ett intravenöst missbruk. Men män som har sex med män? Det har räckt med att en man har sex med en annan man, en enda gång i livet, med kondom, för att han för evigt ska vara bannlyst från blodbussen. RFSL har ända sedan 1983 påpekat det orimliga i den ordningen. Även om homosexualitet av Socialstyrelsen anses vara ett riskbeteende finns det inga skäl att behandla en i gruppen MSM hårdare än en man som har sex med prostituerade regelbundet.

Till sist började Socialstyrelsen lyssna på kritiken och tillkännagav att reglerna skulle ändras så att MSM liksom andra icke missbrukande riskgrupper skulle få en karantänstid på sex månader efter senaste sexuella kontakten. En vettig och modern ändring av reglerna som bygger på ett beteende istället för läggning. Den skötsamme, icke-knarkande och icke-prostituerade men solidariske bög som ville skulle alltså få ge ett bidrag för att lindra blodbristen.

Beslutet skulle ha tagits i höstas. Men då tog det plötsligt stopp, från organisationen Sveriges kommuner och landsting. Enligt Ellen Hyttsten, direktör för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting, säljer landstingen blodplasma nämligen för cirka 70 miljoner kronor om året till läkemedelsföretag. Hon förklarade för Dagens Nyheter att landstingen var oroliga att företagen kanske skulle börja köpa plasman någon annanstans. Självklart la hon till ”att kritiken inte har något med gruppen i sig att göra”. Självklart.

Idag december 2006 kom så Socialstyrelsens beslut. Det blir ingen karantän för män som har sex med män. Bannlysningen kvarstår. För att hålla ryggen fri från kritik om särbehandling av homosexuella eller (Gud förbjude!) homofobi, förbjuder man helt sonika även dem som haft sex med prostituerade att någonsin i livet donera blod igen. Landstingen fick som de ville, men det har förstås inte med ”gruppen i sig” att göra. Istället blev det 70 miljoner kronor som fick avgöra. Så mycket kostade en i alla stycken intelligent och vettig liten jämlikhetsreform som faktiskt hade kunnat rädda liv.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

One thought on “Bannlyst från blodbussen”

  1. Skrev om det här för nått halvår sedan när de ny reglerna för blodgivning kom. Reglerna har ju till och med ändrats så att sex partners till msn gruppen är exkluderade från all framtid med.

    Ett problem som drabbade mitt ex (den som var tjej alltså) att helt plötsligt gick hon från att vara en blodgivare till att inte någonsin få ge blod. Så alla tjejer som haft en bisexuell pojkvän är nu mera körda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s