Gayflaggan halas i polishuset

Jag är från Uppsala från början. Min far är polis, även om han nu gått i pension. Innan han gick i pension fick jag förmånen att följa med till det nya gigantiska polishuset i Uppsala och ta en titt (det gamla huset var jag ofta i som liten, så ett visst intresse av polishusarkitektur har hängt med). Huset är fint, men det mest överraskande var att det faktiskt hängde en regnbågsflagga i receptionen. Den var en del av ett konstverk som installerades 2005. En liten men viktig markering, tyckte jag och blev lite glad.

I april hittades flaggan slängd i en städskrubb, förmodligen nedtagen av en polis. Ingen ville sätta upp den igen. Inte heller polismästaren – Vi ska inte syssla med positiv särbehandling utan värna om alla samhällsgrupper, sa Erik Steen, länspolismästare i Uppsala.. Nej, vi ska inte ha den kvar. Som myndighet ska vi inte syssla med politiska ställningstaganden som att sätta upp andras symboler. Vi ska värna om alla utsatta samhällgrupper och inte diskriminera någon, säger han.

Händelsen polisanmäldes av en politisk förening eftersom det skulle kunna ses som ett hatbrott i sig att vandalisera konstverket.

Idag kommer så en händelse som ser ut som en tanke. Sexveckorskursen om hatbrott ska tas bort från polisutbildningen, enligt ett förslag. Förändringen ska börja gälla 2008. Varken hatbrott, olaga diskriminering, hedersrelaterade brott, rasism, homofobi eller främlingsfientlighet nämns som viktiga områden, enligt DN. Däremot får trafikbrott och civilrätt större utrymme. Nytt är också målet att eleverna ska kunna simma 150 meter efter att de gått två terminer.

Jag gillar, till skillnad från vissa andra, att vi har en fungerande poliskår i Sverige. Jag har heller inget emot poliser, till skillnad från vissa andra. Men det vore naivt av mig som gillar poliser och av polismyndigheten att tro att unga polisaspiranter automatiskt får en känsla för vad diskriminering, hedersbrott, rasism och homofobi är – liksom av sig själva utan att man ger någon extra utbildning. Vandaliseringen av konstverket i Uppsala – inne i själva polishuset! – är ett bevis så gott som något på det.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s