Nacht är bara ärliga med sin anorexifest

”Nacht brassar på med epilepsi, anorexi och vattenpistoler fyllda med vodka” säger Kitty on the Catwalk och Kornél på klubben Nacht. Det står även på Kulturhusets hemsida. Detta retar förstås upp etablissemanget till vansinne, särskilt som Kitty on the Catwalk lagt upp sin anorexihyllande video Pro Ana party slamma på Youtube (Pro Ana-rörelsen hyllar anorexi som en livsstil istället för en sjukdom)

Metro Stockholm och Svd slår upp det här som en stor nyhet idag och Justine Lagache från Anorexi/bulimikontakt rasar och säger att budskapet är skadligt.

Kanske är det skadligt, men det är åtminstone ärligt. Köp vilket modemagasin som helst så ser ni fullt av anorektiska tjejer på varenda sida. Kolla vilken kändisblaska som helst så ser ni fullt av anorektiska kändisar. Men de är inte offciellt anorektiska förstås, utan bara med smal benstomme.. yeah, right. Nacht kallar åtminstone modellerna för vad de är och gör en kulturell kommentar till det på sin nattklubb. Det här är ingen skandal, det här är konst.

Vi lever i en värld där bantningstipsen i tidningarna är inversionen av alla TV-kockar som lagar feta såser. På ledarplats i media pratas det om fetmaepidemin samtidigt som det ett par sidor bort slås larm om undervikt. Modeindustrin lever i symbios med anorektikerna, men det låtsas man inte om. Nacht är bara lite mer ärliga.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

4 reaktioner till “Nacht är bara ärliga med sin anorexifest”

  1. Jag hade aldrig hört talas om Kitty on the Catwalk tidigare, begreppet pro Ana var däremot bekant, och följde nyfiket SvD:s länk till just den här videon på Youtube. Som jag förstår det är det inte gruppen själv som ligger bakom den här videon, som ser ut som en typisk hemgjord musikvideo till andras musik, något som förekommer flitigt på Youtube. Jag känner som jag nämnde inte till den här gruppen men om man lyssnar på texten driver den ju snarare med pro Ana-rörelsen (om man nu kan kalla något som drivs av uthungrade tonårstjejer för en ”rörelse”).
    Det intressanta är ju också att nästan alla bilder som förekommer i videon ovan är tagna ur modereportage och därmed får anses vara sanktionerade av samhället i någon mån. Det är väl kanske det sjukaste av allt. Jag tycker personligen att det är vackert att vara smal – och det skäms jag inte för att säga – men det finns en tydlig gräns där ”smalhet” övergår i någonting annat som inte kan klassas som annat än djupt osunt. Man kan lätt säga att den gränsen med råge passerats av de modeller som figurerar i videon.
    När det gäller klubben Nacht och det konstnärliga uttrycket tycker jag att det bara är att tuta och köra. Som jag redan sagt känns låttexten ironisk rakt igenom och får snarast anorexian att verka om möjligt ännu mer absurd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s