Med hedern i behåll

Det här är det sista jag skriver om årets Pridetalare, även om vi säkert får anledning att fortsätta debatten om homofobin i idrotten. Som redan berättats fick Glenn Hysén med viss tvekan godkänt av Prides publik igår kväll. Han tog tydlig ställning mot sporthomofobin och var till och med oväntat skarp i formuleringar som

” Det finns förklaringar till det här som vi hetero-macho-fotbolls-grabbar och en del andra sportmänniskor brukar tycka om: att bögar helt enkelt inte sparkar boll. Eller att de gör det så dåligt att de aldrig någonsin platsar i ett riktigt lag.”

Läser man t ex kommentarernatidningarnas sportsidor till affären Hysén ser man att det är just den synen på bögar som många sportfans har. De tror att debatten om homofobin i idrotten handlar om att kvotera in bögar med dåligt bollsinne, när det i själva verket handlar om en annan sak som Hysén också tar upp, nämligen:

”För att vinna måste man prestera och ingen kan prestera om man inte känner sig trygg.Men också för att folk som inte kan vara sig själva är mindre lyckliga, gör färre mål och slår sämre passningar.”

Oavsett om det nu var Glenn själv som skrev sitt tal eller om han fick hjälp av en spökskrivare i stil med Calle Norlén [dock är Calle inte upphovsmannen denna gång] är detta kanske den allra viktigaste poängen att göra för en heterosexuell lyssnarskara. För oss i gaykulturen är det självklart att dem vi snackar om är skickliga idrottskvinnor och idrottsmän som inte kan uppnå sin fulla potential genom att tvingas in i garderoben. För många utanför vår ankdamm har det istället handlat om transor som möjligen är bra på dildokubb och nu kräver en plats i landslaget.

Jag har varit mycket kritisk till valet av Glenn Hysén som invigningstalare på grund av hans uttalanden om incidenten på Frankfurttoan där för ett antal år sen. De som i sin tur har kritiserat mig, Petter Wallenberg, Anders Selin och andra som glenn-gnällt fattade det som om vi ifrågasatte en mans rätt att försvara sig om han blev antastad. Så var det aldrig.

För mig var det istället solklart att det måste bli en debatt om händelsen för att Glenn Hysén själv skulle kunna göra just den ”resa” som Prides ordförande talade om för ett par veckor sen. Resan från att rättfärdiga sitt handlande med bajsnödiga machokommentarer av typen ”den som tar mig på schnalen blir straffad” till reflektion över vad det egentligen var som hände där på toa.

Vartefter som veckorna gick och Hysén yttrade sig i olika tidningar stod det också för mig helt klart att den resan var lång och krokig.

Ända fram till några dagar innan talet hävdade han vid upprepade tillfällen att bögskämt i omklädningsrummet inte var illa ment, något man får räkna med alltid kommer att finnas och dessutom inte nåt att hänga upp sig på eftersom man också skämtade om judar, Hitler, dvärgar, lytta och kvinnor. Detta upprepade han gång på gång och resan verkade inte ens ha börjat. Därför var fortsatt terriergläfs från gnällkärringar som jag faktiskt på sin plats. Inte för att ta heder och ära av Glenn Hysén för att han slagit en bög på käften, utan för att vi faktiskt av en invigningstalare på Pride kan kräva ett intellektuellt ställningstagande mot homofobi och inte bara ett upprapande av tomma floskler om att alla ska med.

Därför är det skönt att höra följande formulering ur talet igår:

” För i min bransch odlar vi så gärna myten om att alla är lika välkomna. Idrottens självbild är, som ni vet, en mallig historia om gemenskap och öppenhet. Vi tycker att tonen i omklädningsrummet är hjärtlig och rå även när den bara är rå.”

Just det. Just precis det. Tack för att du sa så, Glenn. Alla dvärgar, lytta, judar, kvinnor, bögar och flator som inte upplevt hjärtligheten utan bara hört det råa vet att du har rätt i det du säger. Och även om man måste läsa mellan raderna för att där se självkritiken gör jag gärna det idag. Det blev en resa, även om du kom iväg väldigt sent, och du kom fram till Tanto med hedern i behåll till sist. Jag vill gärna tro att kritiken mot dig hade något med saken att göra, även om vi kritiker sen ansågs som överkänsliga bitterfjollor. Det må vara hänt.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

5 reaktioner till “Med hedern i behåll”

  1. Det hårda snacket i omklädningsrummen är inte det huvudsakliga problemet, bara symptomen av den bakomliggande orsaken. Det finns några ”ledare” i varje lag som drar med sig alla andra. Dessa personer är osäkra och måste hela tiden häva sig över andra (oftast minoritetsgrupper) för att höja sin person och berättiga sin existens. Jag vill alltså påstå att det är ett fåtal personer i lagen, de kaxiga grabbarna, som drar med sig alla andra. Deras osäkerhet förstör för hela laget, det som av t.ex. tränare uppfattas som ”gemenskap” och ”den vanliga jargongen”. Men det beror också på okunskap. Talangfulla idrottsmän prioriteras och får ofta dispens från övriga krav inom skolan och gymnasiet. Man har överseende med de dåliga betygen i matematik eller samhällskunskap, ”han är ju en sån framstående fotbollskille”. Enligt min erfarenhet föder detta duktiga idrottsmän med chockerande lågt intellekt vilket i praktiken visar sig som ren okunskap och i sin tur rädsla för det okända. Och som vi vet föder rädsla gärna våld, både fysiskt och verbalt. Med lite mer kunskap om de angripna grupperna hade det inte varit lika intressant att skämta rått om kvinnor, bögar och judar. Tränaren ska föregå med gott exempel men också i egenskap av ”andra farsa” se till att kränkning inte förekommer och ge sina spelare en god uppfostran med sunda värderingar. Deras föräldrar klarar ju uppenbarligen inte av det. Jag tror att Hyséns Pride-tal var en milstolpe inom svensk idrott!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s