Självkritisk Hysén fick godkänt av Prides publik

Uppdatering: Så här var talet: recension

Idrotts- och kulturminister Lena Adelsohn rev ner en stor applåd under sitt tal, där hon tog tydlig ställning för könsneutral äktenskapslagstiftning. Men det tal som de flesta på förhand talat om var förstås det med fotbollsstjärnan Glenn Hysén. Ska man döma av reaktionerna fick han med viss liten tvekan godkänt. I varje fall ansåg många under eftersnacket att han gjort bra ifrån sig – utifrån ganska lågt ställda förväntningar. Det här är vad han sa.

– Det känns gott att vara här trots att jag tilldelats rött kort, blivit fördömd och även uppmanats att inte komma hit idag, inledde Glenn Hysén sitt tal på Stockholm Pride igår.

– Jag tryckte till en kille på Frankfurts flygplats och jag har kanske uttalat mig lite klumpigt i media, fortsatte han – med referens till den kritik som riktats mot att han kallat den tafsande killen för ”sjuk i huvudet”.

Han fortsatte med att ge ett något nytt ljus över sin reaktion och nyansera bilden som hittills framkommit:

– För att slutligen spola ner rallarsvingen på Frankfurtflygplatsen i toaletten så var det inte så att jag knackade ner en bög, det tar jag direkt avstånd från, sa Glenn Hysén vidare. Det som hände var mycket olyckligt och i själva verket blev jag lite rädd. Och jag blev rädd för att killen som ofredade mig skulle ha kunnat bli skadad av mitt slag. Jag är inte stolt över att jag sopade till honom men jag är stolt över att jag har en integritet och att jag reagerade. Att det reflexmässigt blev ett slag är givetvis olyckligt. Jag tycker att det är helt oacceptabelt att någon enda människa ska behöva utsättas för kränkningar eller hatbrott på grund av sin sexuella läggning eller könsidentitet.

Kritik av idrottsrörelsen
Den kanske viktigaste poängen som Hysén gjorde var att den som inte känner sig välkommen i ett idrottslag heller inte presterar på topp.

– Det finns förklaringar till det här som vi hetero-macho-fotbolls-grabbar och en del andra sportmänniskor brukar tycka om: att bögar helt enkelt inte sparkar boll. Eller att de gör det så dåligt att de aldrig någonsin platsar i ett riktigt lag. För i min bransch odlar vi så gärna myten om att alla är lika välkomna. Idrottens självbild är, som ni vet, en mallig historia om gemenskap och öppenhet. Vi tycker att tonen i omklädningsrummet är hjärtlig och rå även när den bara är rå.

Han fortsatte med att kalla de få öppet homosexuella idrottarna för ett misslyckande:

– Idag sysslar de allra flesta barn med sport under någon period, ingen kan underskatta dess fostrande funktion. Och visst, ibland fostrar idrotten oss till bra lagspelare. Men ibland fostrar idrotten oss till ängsliga flockdjur med bögfobi, snabba att hacka på allt som avviker. Men varje bög, flata eller transperson som jagats ut ur laget eller in i garderoben är ett misslyckande för idrotten. Dels för att en massa människor går miste om allt som idrotten har att ge när det gäller gemenskap och mening. Men också för att folk som inte kan vara sig själva är mindre lyckliga, gör färre mål och slår sämre passningar. För det är ju det som allt handlar om, hela den här festivalen och alla strävanden för lika värde: friheten att vara som man vill.

Hysén avslutade kvällen med att spela det så hånade spelet Dildokubb.

Dildo Glenn Hysén

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

One thought on “Självkritisk Hysén fick godkänt av Prides publik”

  1. jag väntar fortfarande pa mitt tackbrev fran glenn och pride. Nar jag skrev min debattartikel förfasade jag mig över hur oigenomtänkt det hela var, att Glenn faktiskt gatt ut och inte visste vad han skulle snacka om, och att pride inte ens visste om misshandeln när de bokade honom. Debatten satte igang. Glenns spökskrivare lyckade knapa ihop ett tal som berörde ämnet, och räddade pride och glenns fejs. Det rapporterades om att folk med glansiga ögon tagit till sig glenns tal, och allt var väl i bullerbyn. Jag uppnadde mitt mal och fick honom att ialla fall beröra ämnet, även om det känns som en tom seger, och fragan varfor vi maste söka acceptans hos strejta fotbollsspelare pa en festival som ska hylla oss,kvarstar. Men jag ler och hurrar med..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s