Jubel för poliser och stolta päron

Stolta föräldrarDen Gud som ibland påstås hata homosexualitet lät molnen skingras och högsommarvärmen infinna sig lördag 4 augusti då det var dags för Prideparad. Runt 500 000 personer kantade Stockholms gator.

 Förmodligen var det vädret i kombination med att årets Stockholm Pride blivit absurt väl bevakat i tidningarna som gjorde att en rekordpublik stod i mångdubbla led för att titta på paraden i lördags. Paraden i sig bestod av 50 000 deltagare, enligt Pride. Det är också ett nytt rekord.

Årets tema var sport, men inte särskilt många hade anammat detta för sin paradutstyrsel. Riktiga sportare, som Stockholm Snipers, självklart undantagna. I andra länder är det vanligt att deltagarna betraktar paraden som en maskerad men en majoritet av svenska homos går helt enkelt utklädda till sig själva, eller på sin höjd med föreningens eller gruppens t-shirt.  Det fanns förstås färgglada undantag även i år. Ett antal dragqueens och dragkings, och SLMs läder(av)klädda grabbar. RFSL hade allesammans trendriktiga (?) fjäderboor och på Linos float var det tema ”eld” med röda och orange kläder. Alltid lika glada Stockholms Gaykör kom som cheerleaders hela bunten, manliga sådana ska tilläggas.

Stockholm Snipers pride 2007
Stockholm Snipers var ett av de få sportinslagen

Äran att få dagens största jubel tävlade två grupper om: föreningen för Gaypoliser och så Stolta föräldrar till homosexuella barn. Den senare gruppen vann denna fajt på värmen i det jubel som växte längs hela paradvägen då de närmade sig. Frågan vi ställer oss nu är hur många år det dröjer innan vi får se en Stolta barn till homosexuella föräldrar? Många ungar gick eller åkte i paraden även i år, men de flesta av dem är så små att de inte lär kunna texta plakat än på ett tag.

Stockholm Pride 2007
Väderguden log mot oss

Så gott som alla politiska partier fanns representerade i paraden, utom Kristdemokraterna. Fi! hade ett grönt plakat med texten ”Förtryck är en lagsport” – något tvetydigt möjligen. Moderaterna överraskade kanske mest med att spela galopperande näsblodstechno i 145 BPM. Rena moderatrejvet! Annars var musiken precis som vanligt en salig blandning av Cara mia, Go west, I’m Gay och så lite Cara mia igen. Vi noterade också en livs levande sambaorkester utan taktkänsla. Smakfullast i avdelningen musik var utan tvekan Åsa Jinder tillsammans med ett antal spelmanskolleger som vandrade till tonerna av Gärdebylåten. Även drycktillverkaren MER hade bra musik på sin vagn, men Sylvesters paradutsända kunde inte förmå sig att dansa efter ett  läskföretags bil på självaste prideparaden. Vi följde istället traditionsenligt efter Linos lastbil Hornsgatan ner och utförde armrörelserna till YMCA med milimeterprecision. Allt var precis som det ska vara, med andra ord.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s