Missa inte den här nya radioserien

Konstmusik komponerad på homoerotik och lesbiska passioner. Phinot i giljotinen. Corelli & Händel som Orfeus. Landowska och Boulanger i svatsjukedrama. Tjajkovskij och Saint-Saëns i svandun. Ravel i garderoben och Poulenc kommer ut. Ethel Smyth älskar symaskinsprinsessan. Horowitz’ piller hjälper inte. Blitzstein och Vivier mördas. Oliveros rädd, lyssnar djupt. Meredith Monk ropar. Musikprofessor kränkt. Sopran tystnar. Musiklexikon censurerar. Thomas Adès gift.

Franz Schubert

Den alltid lika fantastiska Birgitta Tollan gör med andra ord en ny serie i P2 som startar på måndag 27 augusti kl 12:30. Serien heter Det osynligas piano och går även att lyssna på via webben i efterhand. Serien handlar uteslutande om homo- och bisexualitet i konstmusikens värld. Nåt som Birgitta själv berättade för mig brukar ignoreras eller sopas under mattan. Hon uttrycker sig alltid väl men jag gillar speciellt det här citatet från RFSLs hemsida:

– Man säger ibland att han eller hon vigde sitt liv åt musiken. Då kan du ana ugglor i mossen och ge dig sjutton på att personen ifråga ägnade sig åt samkönad passion och erotik.

R. Timothy BradyPojkarna på bilden är dels en ung Franz Schubert ovan, dels den nutide tonsättaren R. Timothy Brady, vars opera Edalat Square nyligen hade premiär i Atlanta, USA. En opera om två tonårsgrabbar som 2005 avrättas i Iran för att de älskade män. Sedan den iranska revolutionen 1979 har ca 4 000 människor avrättats I Iran p g a lavaat, sex mellan män.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

2 reaktioner till “Missa inte den här nya radioserien”

  1. Inte som podcast, det är visst rättigheterna som ställer till det för nedladdning (det är mycket musik i programmet).
    Men programmet kommer efter sändning att gå att lyssna på via webben i 30 dagar (kolla länken i inlägget)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s