Tongue-in-ass

Fördelen med att inte ha stenkoll på populärkulturen är att man har så mycket kvar att upptäcka. Därför har jag just nu väldigt stort nöje av en jubileumsutgåva av holländska/internationella bögtidningen BUTT. Om du inte är Daniel Björk och redan läst alla nummer av tidningen tror jag säkert att du också skulle ha behållning av att införskaffa denna rosa lilla bok på blygsamma 560 A5-stora sidor. Själv köpte jag den redan i somras på Stockholm Pride (som hade ett boktält – halleluja!) och var därmed helt sjukt sen eftersom den kom redan 2006. Men som sagt: den som spar sin populärkultur har.

BUTT, för den som inte redan vet det, är en liten tidning på engelska som brukar få äran för att nästan på egen hand ha förnyat den internationella bögkulturen och återinfört sex som en parameter i kulturdebatten. Den är minimalistiskt formgiven på rosa papper och med svartvitt tryck. Mycket bilder på obögiga killar utan kalsongerna på. Framför allt har BUTT gjort sig känd för sina intervjuer där man låter kända och okända kulturpersonligheter med anknytning till bögvärlden samtala med varandra. Som exempel intervjuar Bruce la Bruce Gus van Sant. la Bruce har också skrivit förordet. Vi möter bland andra följande:

Asianpunkboy, Bruce Benderson, Peter Berlin, AA Bronson, Christopher Ciccone, Martin Degville, Tommy Deluca, Ed Droste, Al Eingang, Thomas Engel Hart, Marc Jacobs, Heinz Peter Knes, Marcelo Krasilcic, Bruce LaBruce, Inez van Lamsweerde, Lutz, Ryan McGinley, Alasdair McLellan, Matmos, Walter Pfeiffer, Terry Richardson, Paul Rutherford, Gus van Sant, Jeremy Scott, Jake Shears, Casey Spooner, Michael Stipe, Jonsi Thor Birgisson, Wolfgang Tillmans, Viktor & Rolf, Dominic Vine, Matthias Vriens, Rufus Wainwright, John Waters, Edmund White, Bernhard Willhelm, och Jonny Wooster.

Jake

Det är mycket tongue-in-cheek. Som när Jake Shears från Scissor sisters ställer upp på söta erotiska bilder för tidningen men inte själv blir intervjuad. Istället intervjuas hans ex, kk:n och nuvarande (?) om sina sexeskapader med Jake.

Det är också en hel del tongue-in-ass med läsarnas egna berättelser om amorösa utsvävningar. I samma nummer kan man läsa ett akademiskt samtal om bögkulturens förfall från 1960-talet till idag – och en intervju med en man som arbetar som toalettstädare och tänder på det. Högt och lågt blandas och mixen blir definitivt inte mittemellan.

Och kors i taket, det är TASCHEN som ger ut boken. Samlingen täcker in det bästa från de första fem årens 16 nummer.

Tidningen har också en hemsida. Och den kommer fortfarande ut.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s