Håkan Lidbo + Ralf Hüttner = sant

Universums kanske mest produktive electroproducent, den alltid trevlige Håkan Lidbo, har släppt en ny singel. Det i sig är, om man ska vara ärlig, inte en stor nyhet. Det kommer ungefär en ny singel varannan sekund från hr Lidbos världsomspännande nätverk av studior. Men han och kollegan i Audio Objekt har lyckats få med sig Ralf Hüttner från Kraftwerk på sång – och de båda låtarna som är skivans huvudnummer är passande nog också omarbetningar av ”Computer Welt” och ”Das Model” av Kraftwerk. Skivan är mastrad av Andreas Tilliander.

Se videon:

Düsseldorf 1981 är dock inte som Stockholm eller Lund 2007, därför har Audio Objekt flyttat handlingen i Vår Nya Värld till det nutida Sverige. Texten är på svenska, där ”Deutsche Bank” blivit ”Handelsbanken”. Temat kring hur datorer, och informationen på dem, används är kvar men den svenska texten är ny liksom det musikaliska arrangemanget. Vår Nya Värld finns i original och remix av Jeff Benett på singeln.

På skivan finns också Modellen. Enligt samma princip som Vår Nya Värld är låten uppdaterad lagom till sin nära förestående 30-årsdag (jo Das Model kom 1978…). Modellen av dagens modell syns inte på ett glossigt uppslag Elegante Welt eller något annat flärdfullt magasin. Hon gör sig känd genom att göra både det ena och det andra i någon dokusåpa. Frågan är vad som händer när berömmelsen tar slut. Modellen kommer, förutom i originalmix, även i en Cut-up
remix av Leuka Kestääpesiä och i en poppig mix av Melodix.

Hur låter det då? Ja, inte illa. Inte alls illa. Produktionen är krispigt kristallklar och musikaliskt skiljer sig de nya versionerna från originalen så mycket att det inte blir pastisch. Speciellt remixarna är kul, eftersom det tar en stund innan man fattar att det är en Kraftweklåt på svenska man hör. Och Håkan själv, som ödmjukt mailade och frågade om jag ”vibbar” på det här, kan vara lugn. Det som kunde blivit ett svenskt spexelectroprojekt (för att använda ett Fredrik Strageuttryck) blev istället en charmerande liten electrosingel.

Du kan också kolla en intevju på Youtube med audioobjekt 1 och 2:

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

2 reaktioner till “Håkan Lidbo + Ralf Hüttner = sant”

  1. Inser att Audio Objekt verkar vara ett incognitoprojekt, men så himla hemligt kan det inte vara att Håkan är med eftersom han faktiskt är med på bild. Glasögonen är inte en särskilt bombsäker förklädnad, Håkan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s