Propagate och propaganda

Första gången jag stötte på ordet ”propagator” var i en bok. I den fanns en präst som var ”Propagator of the Faith” för sin kyrka. Han ansvarade för att kyrkan hela tiden skulle hitta nya de kunde frälsa, dvs missionsverksamheten.
Här betyder propagate att aktivt  ”utbreda”

Verbet ”propagate” stötte jag så på några år senare då jag började med webben. Vår serverguru Andreas införskaffade två extra servrar till oss, en för utveckling av nya funktioner, en för test och så den produktionsserver som du har anropat för att se den här sidan. Och Andreas förklarade att då man ska publicera något på liveservern, så ”propagerar” man ut det nya till produktionsservrarna (genom en knapptryckning). Man sprider alltså det nya till flera ställen. Man fortplantar informationen.

Propagate kan alltså betyda att man publicerar information genom ett medium (i det fallet publicerar man informationen och genom publiceringen propagerar man informationen, ser ni skillnaden?) Detta är punkt 3b nedan.
Grundbetydelsen som jag använt ordet är alltså att man orsakar att något sprider sig till en större area (eller i alla fall till fler människor). 3a.

Om man går tillbaka till den där boken jag läste så hittar vi denna typ av propagate (den religiösa eller idémässiga) även den under 3b: ”to foster growing knowledge of, familiarity with, or acceptance of (as an idea or belief)”

Engelsk defintion nedan:
1: to cause to continue or increase by sexual or asexual reproduction
2: to pass along to offspring
3 a: to cause to spread out and affect a greater number or greater area : extend b: to foster growing knowledge of, familiarity with, or acceptance of (as an idea or belief) : publicize c: to transmit (as sound or light) through a mediumintransitive verb1: to multiply sexually or asexually

<b>Propaganda</B> (enligt Wikipedia)
Både propagate och ordet propaganda kommer från latinets ‘Propaganda (av latin propagare, ’fortplanta, utbreda’), meddelande eller framställning avsedd att föra fram en agenda. Den som sänder budskapet är som regel part i målet. Meddelandet kan vara antingen sant eller falskt. Avsikten är inte att informera utan att påverka, och den information som lämnas är ofta avsiktligt ofullständig.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s