Klingar falskt från Karolinska institutet

Professor Sven Britton m fl medger idag på DN Debatt att vi fått en ny hivepidemi bland missbrukare i Stockholm. Den nya smittan kommer förmodligen från Östeuropa. Rapporterna om ökningen av antalet hivsmittade har – enligt debattartikeln – lett till krav på ett snabbt införande av utbyten av sprutor för att förebygga ytterligare smitta.

”Men”, skriver Britton & Co, ”det är tveksamt om sprutbyten verkligen har någon effekt. Innan ett sprututbyte eventuellt införs, anser vid det nödvändigt att skaffa den kunskap som behövs för att kritiskt kunna värdera insatsen.”. Därför startade man en undersökning i juli 2007. I artikeln beskriver artikelförfattarna med ganska stolta ordalag hur lätt det varit att kontakta missbrukare, hur personalens kläder med Karolinska institutets emblem väckt förtroende, och (tydligen förvånande för forskarna) att nästan alla missbrukare har mobiltelefon.

Sent ska syndaren vakna, tydligen. Syndaren är i detta fall inte Sven Britton själv, men han får representera den stora del av svenskt etablissemang som i många, många år helt uppenbart ignorerat kraven på sprutbyte. Dessa krav är ju nämligen inte nya. Malmö har som bekanta haft ett sprutbytesprogram i många år och lika länge har röster höjts för att Stockholm ska ha det också.

Men det är alltså först nu som forskare överhuvudtaget kontaktar missbrukare? Det är alltså först nu som forskare överhuvudtaget hämtar in den information som är nödvändig som beslutsunderlag för om man ska införa sprutbyte eller ej?

Då undrar man vad etablissemanget har grundat sitt entydiga och kraftfulla NEJ på i alla år.

Det är något som klingar falskt i den här historien.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

One thought on “Klingar falskt från Karolinska institutet”

  1. Visst klingar det falskt. Det finns en hel del forskning om narkomaners livsbetingelser, som pekar i precis den andra riktningen mot vad Britton vill göra gällande. Antingen är Britton mycket dåligt påläst, eller så låtsas han inte om den forskningen eftersom han är ute i ett specifikt syfte. Faktum är att Britton redan före sin ”studie” gjort sig känd som en av landets mest framträdande sprutbytesmotståndare. Han är en ”politiserande olycka”, som en bekant till mig utryckte det härom året. Att dela sprutor handlar inte om ”ritualer”, det var vi vetat i mer än 20 år. Det handlar om tillgång och efterfrågan. Om tillgången på rena sprutor är låg kommer smutiga att användas, så enkelt är det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s