Pet Shop Boys bästa låt

När man bor på femte våningen med kilometervid utsikt och det ändå är mörkgrått utanför kl 08:24 är det nästan ännu motigare att lämna hemmet och åka till jobbet. I gamla lägenheten, på bottenvåningen mot en murrig gård, var det alltid lika mörkt inomhus. Där blev vädret liksom en överraskning när man gick utanför dörren. I morse visste jag exakt vilket trist duggregn som väntade. Därför var det naturligt att ha Pet Shop Boys gamla Discography i lurarna redan i hissen ned.

I came across a cache of old photos
And invitations to teenage parties
Dress in white one said, with quotations
From someones wife, a famous writer
In the nineteen-twenties

Pet Shop Boys var alltid storstad för mig. Avgaser, höga hus i regndimma. En förtrollad natt i östra London, oförglömlig för en 17-åring, också förstås. Men framför allt ett soundtrack till livet i stan. Funkar också en tröstlös januarimorgon på 59e breddgraden i den globala uppvärmningens tidevarv.

When you’re young you find inspiration
In anyone whos ever gone
And opened up a closing door
She said: we were never feeling bored

West End Girls är absolut en sån sång. Kanske deras allra bästa tänker jag medan jag klafsar i dunklet mot Västra skogen. Eller genom Västra skogen, om den från alla sidor av gator omgärdade klungan träd faktiskt är resterna av den skog som givit tunnelbanestationen dess namn. A dead end world, indeed. Men sen kommer It’s a sin, och jag är plötsligt 15 år gammal igen och lapar i mig textraderna For everything I long to do, no matter when or where or who som vore jag en katt som fått smaka mjölk för första gången. Inte för att jag hade nåt komplicerat förhållande till synd eller präster, långt därifrån. Men den sången talade till mig. Kanske är den deras bästa? Eller helt enkelt Dustyduetten?

When I went I left from the station
With a haversack and some trepidation
Someone said: if youre not careful
Youll have nothing left and nothing to care for
In the nineteen-seventies

Men det är varken West End Girls, eller It’s a sin. Eller ens What have I done to deserve this. Skipp, skipp på iPoden, förbi Rent och So hard. Och här kommer den. 90-talets allra bästa poplåt? Pet Shop Boys ögonblick där allt, precis allt, stämde och det ögonblick som för de flesta popband aldrig kommer tillbaka. (Som t ex Come together måste, måste ha varit för Primal Scream, no?) Året var 1990. Videon blev en omedelbar klassiker. Vemod, 60-tal och 90-tal blandat. Wa-wa-gitarr. Digitala fjutttrummor. Och så texten då, bitterljuv.

Cause we were never being boring
We had too much time to find for ourselves
And we were never being boring
We dressed up and fought, then thought: make amends
And we were never holding back or worried that
Time would come to an end
We were always hoping that, looking back
You could always rely on a friend

För mig är Being boring höjdpunkten på Pet Shop Boys karriär. Ögonblicket som aldrig kommer åter. De har gjort mycket bra även efter det (sista skivan var inte dum). Men i Being boring befinner de sig på en helt annan nivå. Precis i tidsandan, och ändå helt tidlösa.

I never dreamt that I would get to be
The creature that I always meant to be
But I thought in spite of dreams
You’d be sitting somewhere here with me

Exakt så ja.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

One thought on “Pet Shop Boys bästa låt”

 1. Du er ikke allene, dear Henrik!
  Being Boring är inte bara PSB:s peak. En av pophistoriens mästerverk. Djupt gripande som får en att fundera över livet. Du tog bort raderna om när AIDS kom och förändrade livet:

  ”Now I sit with different faces
  In rented rooms and foreign places
  All the people I was kissing
  Some are here and some are missing
  In the nineteen-nineties”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s