Artister som dött alldeles för unga

Update 23 juli 2011: Och nu även Amy Winehouse, 27 år.

Från 2008: Jag är som jag skrev igår bedrövad över Heath Ledgers död, då jag har hans insats i Brokeback Mountain i så färskt minne. Om nu det minnet nånsin kommer att blekna. I den filmen sopade han fullständigt banan, skådespelarmässigt, med Jake Gyllenhaal (och då gillar jag ändå Jake skarpt). Och Ledgers död fick mig att tänka på River Phoenix, också en stor talang, som dog av en överdos 1993, endast 23 år gammal. Förstås även på Ian Curtis, just nu gestaltad på vita duken i Corbijns Control. Curtis tog livet av sig, 23 år gammal 1980.

”Vad är det för samhälle vi skapat” sa en lika bedrövad bekant igår och pekade på Any Winehouse, Britney och nu också Heath Ledger som exempel på hur dagens kändisar drivs mot sin egen undergång, förmodat av tidsandan. Men nu är konstnärer som lever hårt, skapar storartat och dör unga inget nytt. I själva verket verkar myten om den lidande unge konstnären grunda sig på verklighet. Här är några exempel:

Amy Winehouse, död 2011, 27 år gammal
Brittany Murphy, död 2009, 32 år gammal
Heath Ledger, död 2008, 28 år gammal
Tupac Shakur, död 1995, 25 år gammal
Kurt Cobain, död 1994, 27 år gammal
River Phoenix, död 1993, 23 år gammal
John Belushi, död 1982, 33 år gammal
Ian Curtis, död 1980, 23 år gammal
Jim Morrison, död 1971, 27 år gammal
Jimi Hendrix, död 1970, 27 år gammal
Janis Joplin, död 1970, 27 år gammal
Edie Sedgwick, död 1971, 28 år gammal
Brian Jones, död 1969, 27 år gammal
James Dean, död 1955, 24 år gammal
Rudolph Valentino, död 1925, 31 år gammal

För att inte tala om Lord Byron och Mozart..

Gus van Sants På drift mot Idaho

Listan ovan är morbid, men det är inte svårt att hitta såna listor på nätet. Vi idoliserar dem som dör som vackra, unga lik. Människor som möjligen, troligen, mått så dåligt att de sumpat karriären om de fått leva längre, men blir helgon och odödliga om de dör medan de är på topp. Vem minns t ex den unge lovande Edward Furlong idag? Men River Phoenix som dog – svårt heroinberoende redan som ung – glömmer vi aldrig. Ibland är det nästan som om vi är lite tacksamma, kollektivt, för att stjärnor haft den goda smaken att dö innan vi hann få avsmak för dem. Hade Elvis varit Kingen idag om han vägt 250 kilo och gjort krogshower i Reno? Varför är Marilyn Monroe en ikon medan Elizabeth Taylor en driftkucku – i sin ungdom var de lika stora stjärnor. Jag tror att vi omtolkar allt en person som dött ung gjorde fram till sin död, i ett försök att bringa mening i vad som ytterst sett förstås är meningslöst. En skådis som gestaltat en olycklig ung man på film och sen visar sig vara olycklig i verkligheten ger oss en känsla av att det var hans öde att dö – förutbestämt på något vis. Helgonförklaringen blir då ett sätt för oss att betvinga vår skräck inför den stora intigheten som lurar kring hörnet.

Och hur kommer vi att minnas Whitney Houston? Som den stora sångerska hon förtjänar att bli ihågkommen som, eller som det vrak hon sedan kom att bli? Men Heath hann inte bli något vrak, inte utåt i alla fall. Hans död kom helt överraskande. Trist. Nu ska jag inte älta detta mer. Dags att gå vidare.

Läs mer hos DN och SvD 1 och SvD 2.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

3 reaktioner till “Artister som dött alldeles för unga”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s