Några ord om Gaygalan i TV och tidningen QX

I år sändes galan i TV4 istället för i SVT. Meter producerade förstås. Som projekt för att på alla sätt assimilera bögar och lesbiska i mainstreamvärlden är QX (och gaygalan när den sänds i TV) förstås imponerande. QX och dess gaygala får homo- och bisexuella att känna sig som helt vanliga människor genom att projicera en livsstil som är så vanlig att inte ens heterosexuella lever så. Utom möjligen ett antal 30-39-åriga strejta män, kvinnor och par i Stockholms närförorter. Expressen sägs ibland skriva för den tänkte läsaren ”Nisse i Hökarängen”. I QX får Nisse i Hökarängen ett ansikte. QX recenserar de böcker som skickats till dem, de skivor som marknadsförs mest för ögonblicket och skriver om de TV-program som för ögonblicket är populärast. Alla som förekommer på bild ser ut att vara antingen tonårsyngel eller så nåt obestämbart 30+ som man misstänker lika gärna kan vara 49 som 31. Nästan alla ler på bild – tyck om mig! Älska mig för den jag är, sneeella? Roger Wilson och Mats Strandberg är skimrande små undantag bland skribenterna förstås, men ingen av dem är tyvärr särskilt mycket QX. Det är de för egdy för – så mainstream de än är egentligen.

Nej i tidningen QX – när redaktionen själva proklamerar att nu ska ett reportage handla om bögsex och är det inte det mest vågade vi nånsin gjort – berättar redaktör Ronny på två helsidor om när han stolpar omkring på videoklubbar i ett par dygn och nästan har sex. Ronny skriver bra, men vad fasen var det för sabla reportage? Vad var det vågade i det – om det nu inte i själva verket är för en strejt publik som QX framför allt skriver? Målgrupp: Heterosexuella ”öppensinnade” kvinnor som behöver bli lagom diskret påminda om att bögar har könsdrift. Eller?

Vilket för oss tillbaka till torsdagens Gaygala i TV. Förmodligen gör TV-sändningen av galan på två timmar lika mycket för acceptansen av homosexuella i Sverige, som Sören Andersson kan åstadkomma på två år. Att galan finns och sänds i TV4 är i sig ett politiskt ställningstagande och det är bara att bocka sig djupt inför hur långt QX har kommit under Anders Öhrmans ledning. Applåd inför att ni finns!

Själva påverkan på samhällets homoacceptans kommer sig däremot inte av det politiska, utan av att galan är så bedövande vanlig. Det är ingen som helst skillnad på Gaygalan och låt säga Guldbaggegalan. (Förutom att Guldbaggen hade Calle Norlén och Sissela Kyle medan gaygalan får nöja sig med Edward af Silén och Pia Johansson.. mouhahaha.) Andra än ett antal klonade transor i publiken ser alla ut som publiken i vilket avsnitt av Bingolotto som helst. Och Nisse i Hökarängen – om han finns på riktigt – måste riktigt jubla i sin TV-soffa (inköpt på Jysk). Han jublar så att popcornen flyger – det här är ju precis sånt han gillar: Årets artist – Måns Zelmerlöv! Årets bok – Luftslottet som sprängdes! Årets person – Mona Sahlin! Och så det bästa av allt: Årets TV-program – Melodifestivalen!!!!

Just här, när Christer Björkman kommer upp på scen i TV och tackar sina bästa polare för att de gillar Melodifestivalen, somnar Nisse i Hökarängen framför TV:n i sin TV-soffa från Jysk. Några popcorn trillar ner på golvet. Nisse sover djupt. Och QX och gaygalan har lyckats förvandla alla homosexuella och deras subkultur till en bedövande tråkig medelvärdesversion av Sverige i stort. Det är bara att applådera och le, för det var förstås syftet med det hela.

I gayvärlden kan ingen höra dig skrika.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

9 reaktioner till “Några ord om Gaygalan i TV och tidningen QX”

  1. Alltså åsiktstorpeden och hans brainfuck-lista. Hur glad ska man vara över att ligga på TOPP TIO. Det är faktiskt ingen komplimang. I topp eller inget, för faen.
    I övrigt är det ju märkligt hur jag och Henrik kom fram till typ ungefär samma saker i varsin ända av Radiohuset. ; )

  2. Roger: ja det där med topp 10 är ju inte så smickrande. Vilka ligger före, liksom? Om jag skriver nåt dumt, åker jag ner till plats 11 då?

    I övrigt, great minds think alike, Roger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s