Det värsta sveket

Den största tragedin med homosexuellas liv är inte att de riskerar att bli spottade på på stan, eller ens att somliga av oss blir hatbrottsmördade. Att utsättas för brott eller trakasserier är ingen skam – annat än för förrövaren.

Den största tragedin är istället att vi tidigt lär oss att smyga och komma med vita lögner för att skydda oss själva från omvärlden. Däri skiljer sig homosexuella från andra minoriteter, i det att vi är fullständigt ensamma medan vi växer upp och tills dess att vi kommit ut för någon och därmed fått en förtrogen. Tillhör du en diskriminerad etnisk minoritet är ni åtminstone diskriminerade tillsammans. Men varje ung bög eller lesbisk föds i absolut ensamhet och måste söka sina likar i mörker.

I vår ensamhet skapar vi i värsta fall en mur av vita lögner omkring oss och för vissa hinner det här bli en livsstil och något som är svårt att bryta – ens om man ingått ett proforma-äktenskap och skaffat barn. Ett exempel ser vi i Svenskan idag om en kvinna, ”Eva”, som upptäckte att hennes man var otrogen med andra män. Artikeln tar av naturliga skäl helt hennes parti – det är ju den som blivit lämnad som ska få komma till tals.

Men ändå: inte ville hennes man bli en så oärlig typ, eller? Fanns det inte inom honom en gång en längtan efter det totalt tillitsfulla förhållandet där man kan vila i varandra? Kanske finns det faktiskt fortfarande det någonstans inom honom och alla andra garderobsmänniskor som aldrig någon lyckats locka ut från deras fort av vita lögner.

När de är unga, dessa smygisar, finns det då en specifik tidpunkt i deras liv då de fortfarande har ett val mellan att leva i ärlighet eller att leva i lögn. Och om omvärlden är öppen inför en sån ung människa och om någon kommer i deras väg innan de sluter sig helt – skulle ”Evas” mans historia sett helt annorlunda ut då? Han har svikit ”Eva” men också sig själv – eller i varje fall den person han skulle ha kunnat bli. Och alla i hans omgivning har i sin tur svikit honom en gång, som drivit honom in i garderoben.

Vilket svek är det värsta?

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

4 reaktioner till “Det värsta sveket”

  1. Ja utmärkt text. För många är det förstås inget val: man gifter sig. Och till slut rämnar det. Förstås. Och kostnaden för att fasaden kunde upprätthållas några år: minst två förstörda liv.

  2. Mycket bra , jag tror verkligen på det du skriver att man kommer till en punkt , framför allt för sin egen självbild är det viktigt att ”sluta ljuga ”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s