Inte kränkt, men förbannad

Jaha. Då kom så sista delen av Maciej Zarembas serie artiklar om en förmodad svensk kränkt-kultur. Inte blev jag klokare genom att läsa de sista 19 000 tecknen. Inte heller kränkt. Snarare förbannad då DN tycks förutsätta att deras läsare går på vad som helst. För istället för att reda ut begreppen, ber en apologetisk Zaremba halvt om halvt om ursäkt och skriver så här:

Kanske börjar den tålmodiga läsaren ana varför jag tvingats ta omvägen via queer-teorier och kränkthetens dynamik för att komma till mitt ärende. Som var den mest traumatiserande anmälan för diskriminering som Lärarhögskolan råkat ut för. (En vecka senare antecknar studie­rektorn: ”Det verkar omöjligt att finna någon som kan och vågar gå in i den aktuella studentgruppen. Alla är osäkra på vad som hänt och är rädda för att själva bli anmälda.”)

Sen följer en tendentiös, raljerande och nedlåtande skildring av hur ett par elever upplevt det som deras lärare sa i en diskussion. Zaremba skriver underhållande, kvickt och fullt av dubbeltydigheter och retsamheter mot dem han tycker är löjliga. Och i den här artikeln är det uppenbarligen gnälliga queermänniskor som Zaremba anser är löjliga, överkänsliga och fräcka nog att berätta vad de känner då en lärare bl a säger ”bor det en homosexuell inom oss alla bor det också en pedofil inom oss alla”. Sen skriver den prisbelönte journalisten:

Jag har försökt skildra något mycket komplicerat så jag vill gärna bli rätt förstådd. Det kommer alltid att finnas ideologer (som Gaystudenterna) som vet att smutskastning är en effektivare metod än debatt. Det kommer alltid att finnas fundamentalister, som hoppas att ordningsmakten skall påtvinga oss deras världsbild. Inte kommer vi heller att slippa människor som spelar på vår enastående beredskap att känna skuld.

Om Zaremba gärna ville att sanningen skulle komma fram hade han förmodligen varit mindre diffus och mer rakt på sak. Men en sak har han rätt i, att vissa vet att smutskastning är en effektivare metod än debatt.

Zaremba är helt uppenbart en av dem och utnyttjar den insikten för allt vad tygeln håller. Men det är han förstås inte modig nog att erkänna utan lindar in det i det rent barocka påståendet att han försökt skildra något komplicerat så gott han kunnat. Skildra, schmidlra – det är helt enkelt dålig journalistik det här. Och ytterligare en liten spik i DNs kista.

Aftonbladet kultur tycker för övrigt samma sak som jag, men har dessutom kollat närmare på hur många anmälningar som faktiskt kommit in på Lärarhögskolan. Artikeln är rena lustmordet på Zarembas DN-serie. Heja Aftonbladet kultur! (Och det är inte varje dag jag har lust att utropa det.)

Det här skrev jag häromdagen om de två första artiklarna

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

6 reaktioner till “Inte kränkt, men förbannad”

 1. Antalet anmälningar till DO, HomO etc var ju inte så mångas senaste tiden. Men hur många gick direkt till Lärarhögskolan? Det kanske kan förklara skillnaden i antal. Sen var ju Åsa Linderborgs text inget vidare vad gäller att hålla sig till ämnet. Zaremba har väl aldrig förnekat att diskriminering förekommer och att det är ett problem? Varför måste alla förenkla så mycket?

 2. Jag tycker att ett läsarbrev idag som DN publicerade var det mest nyanserade om Lärarhögskolan och situationen där som jag sett i debatten. Tyvärr hittar jag den inte på nätet, men i korthet förklarar den varför det är så mycket ifrågasättande på just lärarutbildningen. Varje lektion där handlar även om det perfekta sättet att lära ut – och läraren ifrågasätts då mer. Den som kan läsa pappers-DN idag fredag kan läsa den och många andra kommentarer.

  Håller med dig Martin om att både Zaremba och Linderborg förenklar.

 3. Oavsett hur många anmälningar det kommit in så har Zaremba en stor poäng i hur fullkomligt bisarr den här lagstiftningen är. Enligt all rättstradition i det här landet skall man betraktas som oskyldig tills man har blivit dömd för ett brott. Enligt de här diskrimineringslagarna är man däremot skyldig tills man blivit friad från brottet. Det håller inte om vi vill fortsätta att kalla Sverige för ett rättssamhälle. Zaremba ska ha all heder för att ha satt fingret på det här och fått igång debatten. Jag hoppas och tror att Jan Björklind har mod nog att ändra de här lagarna i god tid före 2010, då mörkret åter sänker sig och vi går in i en ny dumsocialistisk era.

  Personligen blir jag kränkt av lättkränkta personer.

 4. själv håller jag med Maciej Zaremba helt och hållet. Jag studerar själv på socionomprogrammet och stör mig varje dag på den politiskt korrekta mentaliteten som råder där. det verkar som att alla vänster/kommunister blir helt förtvivlade så fort någon människa kritiserar en minoritet.

  Och Varför ska vi ha ett så kravlöst samhälle för? jag vill inte att mina barn ska gå i en skola där dom har svenskalärare som inte kan det svenska språket korrekt. bara för att ja skrev så där antar jag att många vill kalla mig rasist….men jag tror dom flesta håller med mig.

  så grymt skönt att Maciej Zaremba fått så mkt bra kritik!!

 5. Fredrik, nu kan det vara så att du pratar om andra än mig, men eftersom du skriver i min blogg antar jag att jag borde känna mig träffad.

  Jag har aldrig önskat ett kravlöst samhälle och jag är definitivt inte kommunist. Självklart ska svenskalärare kunna perfekt svenska (men brytning går bra, tycker jag personligen).

  Vad MIN kritik av Zaremba går ut på är att han generaliserar – och det gör även såna av hans läsare som du. ”Kritiserar en minoritet” säger du. Vem är då majoriteten? Svenska män? Etniska svenskar? Heterosexuella?
  Faktum är att vi alla ingår i en massa minoriteter, även du och absolut även Zaremba. Vad som är majoritet beror på situationen och hur man räknar.

  Men vissa minoriteter, som heterosexuella män, har länge varit lite finare än andra minoriteter. Så till den grad fina att de själva glömt bort att de ÄR en minoritet – deras åsikter är helt enkelt vad ”folk” (”de flesta”) tycker.

  För varje annan minoritet som får nog och kräver att få räknas som ”folk” inskränks de gamla finare minoriteternas handlingsutrymme något. Självklart kommer det att svida lite, men slutresultatet blir ett öppnare samhälle med lite HÖGRE, inte lägre, i tak för ALLA.

  (alla befinner sig då och då i en av de finare minoriteterna – jag är t ex en man och vit och tillhör därför en grupp som har haft mycket starkt tolkningsföreträde genom åren. Men jag är bög, och därmed tillhör jag ibland även en grupp som traditionellt varit i ett oändligt underläge. Ibland gör jag också misstaget att tro att det som tycks av min grupp också är vad ”folk” tycker.)

  H

 6. Tack för Aftonbladet-artikeln.

  Äntligen har jag en sköld att hålla upp så fort jag blir bombarderad av Zarembas absurda artiklar.
  Jag tyckte att artikelserien i DN var skum.

  Var det verkligen sant att HBT-personer, människor med invandrarbekgrund och elever med handikapp har börjat löpa amok på Lärarhögskolan?
  Ja, det står ju i DN – så då är det väl sant…

  Tack Henrik och Tack Åsa Lindeborg för att jag fick en mer nyanserad bild av verkligheten.
  Detta ska jag sprida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s