Bevara Stockholms skumma hamnkvarter!

Gula gången Slussen StockholmStackars gamla Slussen drar snart sin sista suck. Och ur ett skönhets- och trafikperspektiv är det inte en dag för tidigt. Den är ett riktigt åbäke till bygge, en belgian blue-rondell. Snart kommer fyra nya arkitektbyråer att arbeta fram ett stiligt nytt förslag baserat på vinnaren från arkitekttävlingen 2004. Ett nytt krav från politikerna är bl a att det ska vara kultur inkluderat. Till exempel teater. Och dans.

What about the skumma hamnkvarter? Kan vi få bevara några lagom slitna valv och mystiska klubblokaler under Nya Slussen, tack? Kan Kolingsborg, denna lagom skabbiga pärla, få finnas kvar där under alla de vackra öppna ytorna som ska byggas? Kan Debaser Slussen få fortsätta ligga på översvämningshotad nivå under gatan?

Teater och dans i all ära, men klubb är också kultur. Alla subkulturer trivs inte på Stureplan eller i Hammarby Sjöstad. Stockholm behöver fler mellanrum och dåligt upplysta kulvertar – inte färre. Snälla stadsplanerare, det finns redan slitna, nya jeans att köpa i varje butik. Kan vi inte få en redan sliten ny stadsmiljö? Hur många frääääscha gallerior orkar vi egentligen med?

Riv Slussen ni, men K-märk Gula Gången!

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

2 reaktioner till “Bevara Stockholms skumma hamnkvarter!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s