Bisarra annonssammanhang på internet

Kommer ni ihåg den gången då Göran Persson blev sur för att en tidning hade en stor bild av honom på ena sidan av ett uppslag och en annons för grädde på andra sidan? Annonsen hade som rubrik DRYG, SMÅFET OCH KORKAD. Kopplingen man gjorde mellan Göran och rubriken var helt oavsiktlig (sas det!) och visar på något som alla tidningsmakare och annonsörer vetat om i många år: kontexten avgör om en annons gör sig på en viss placering eller inte. Inget glossy tjejmagasin med självaktning skulle drömma om att ta in en annons för BH bredvid en artikel om bröstcancer, t ex. En annons för resor till snorkelsemestrer i Thailand var förmodligen omöjlig att publicera bredvid ett reportage i DN om tsunamikatastrofen. Men på internet är det här inte lika lätt att ha koll på, då annonser växlar hela tiden och ytorna hela tiden förändras i förhållande till varandra – ett två år gammalt reportage kan hamna i en helt ny annonskontext efter en omgöring av en site, t ex.

Sökords- och nyckelordsannonsering leder ofelbart till komiska eller jobbiga sammanhang. Sån annonsering bygger på antagandet att alla förekomster av ett ord är positiva. Söker du på ”Jag hatar Volvo” eller ”Jag älskar Volvo” får du fortfarande upp reklam för Volvo. Det här är lätt att glömma, och kan leda till konstiga trovärdighetsproblem om nyckelorden kopplas till redaktionell text.

Se t ex skärmdump från en DN-artikel om hur ungdomar skuldsätter sig och hamnar hos Kronofogden eftersom det är för lätt att låna. Vi ser slutet av artikeln – och sen kommer annonserna som baseras på artikeltexten:

Som ni kan se kombineras en redaktionell text om risken med snabba lån med annonser för både snabba lån och inkasso.  Frågan är om annonsören är så nöjd? Och DN är inte ensamma om det här smått aningslösa förhållandet mellan annons och text på nätet. Vilket torde vara något som annonsörer så småningom torde reagera på.

Ibland blir det i och för sig bara roligt. Som igår när Scientologerna köpt massor av annonsplats på Youtube och deras gröna annons dök upp på ALLA sidor med de mest bisarra krockar man kan tänka sig som följd. Som nedanstående fjollinstruktion för hur man fixar håret, t ex. Det är humor det!

Klicka på bilden för att se en större

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

One thought on “Bisarra annonssammanhang på internet”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s