– Ja till ett starkare integritetsskydd! – Eh, va?

Det här pressmeddelandet hos Centern är både stor komik och väldigt tragiskt. Överskriften, som alltså kommenterar att FRA-lagen överhuvudtaget röstades igenom lyder ”Ja till ett starkare integritetsskydd”.

Hur ända in i glödheta kan en spinndoktor tillåtas sätta en sån rubrik? Har någon med insyn i frågan alls läst igenom den här texten innan man tryckte på publicera? Att FRA-lagen röstades igenom, med tillägg, är inte ett ja till ett starkare integritetsskydd. Det är ett ja till ett svagare integritetsskydd, fast med något fler kontrollstationer än i ursprungsförslaget. Och så fortsätter det..

T ex skriver man att Centern ställer hårda krav – med anledning av att det ska tillsättas en parlamentarisk kommitté vars iakttagelser ska vara ”ett underlag” (inte ”underlaget”) då lagen utvärderas. Sen skriver spinndoktorn så här: ”Centerpartiets kommer att driva en hård linje i kommittén. Vi accepterar inte att det blir en grupp som tillsätts utan ett kraftfullt mandat. Det måste finnas möjlighet att faktiskt utöva tillsyn och komma med egna förslag.”

Mellan raderna ser man alltså här att denna kommittés mandat är färdigt ännu. Det skulle lika gärna kunna bli en grupp som tillsätts utan ett kraftfullt mandat! Om Centern nu verkligen hade velat skydda integriteten och inte bara baxa lagen genom omröstningen, hade det väl varit lämpligt att först säkerställa vad denna kommitté kommer att få för mandat, och sen rösta i riksdagen? Och så fortsätter det..

Spinndoktorn frågar sig retoriskt varför förändringarna av lagen tillkom så hastigt? Och sen kommer en riktigt underhållande passage:

Förändringarna är väl genomarbetade

Många undrar varför man gör snabba förändringar nu. Varför inte låta ärendet vila i Försvarsutskottet över sommaren istället?

Per Ahlström, politisk sakkunnig inom försvarsfrågor på Centerpartiets riksdagskansli, reder ut detta.

– De förslag som nu tas in i betänkandet är varken nya eller framhastade. Det är förbättringar i en riktning som vi har jobbat mot tidigare, men som med bland annat Annie Johannsons och Fredrick Federleys stöd nu blir verklighet, säger han.

Snacka om att knyta knut på språket för att till varje pris försöka undvika att förlora ansiktet. Men det är too little, too late. Moderaterna var åtminstone helt ärliga med sina uppsåt. Centern, ja exakt vad Centern pysslar med är fortfarande en smula vagt. Fast på deras hemsida står det så här:

Centerpartiet tror på ett öppet och demokratiskt samhälle. Ett samhälle där människor kan känna sig trygga. Rätten till personlig integritet, var och ens möjlighet att styra över sina egna tankar, sin egen kropp och uppgifterna kring sin person, är grundläggande rättigheter som centerpartiet jobbar aktivt för. Skyddet av den personliga integriteten har en central plats i vår värdegrund. Det öppna och demokratiska samhället hotas i dag på flera sätt. Terroristattacker är tydliga exempel på detta. Datalagring, registrering och misstänksamhet mot andra är andra. Det är viktigt att brottsbekämpningen, till exempel i form av avlyssning, står i samklang med skyddet av den personliga integriteten. Centerpartiet eftersträvar ett öppet samhälle, inte ett övervakarsamhälle där den personliga integriteten inte respekteras.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

One thought on “– Ja till ett starkare integritetsskydd! – Eh, va?”

  1. Man måste bestämma sig för vart man är på väg, för annars är det lätt att man hamnar någon annan stans på kartan! Det gäller Centern lika väl som Kristdemokraterna och Folkpartiet. Om Moderaterna vet jag ingenting om, mer än att det är de som bestämmer och navigerar ungefär som 91.an Karlsson i filmen ”Alle man på grund”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s