21 Erasurelåtar: Drama! (#6)

Lyssna på låtarna i Spotify

Drama!
från Wild! (1989)

Bort med det söndagssega och hänge dig åt fyra minuters extas. ett  långt crescend0 med en pumpande rytm, kyrkklockor som dånar, The Jesus and Mary Chain på bakgrundskör (de är de som vrålar ”gulity!), gospel, housetrummor och drivande elgitarrer. I sin recension skrev tidningen NME  att det är en låt  ”for getting your brains shagged out of you”. I videon fylls Vince och Andys hem av mer och mer plastleksaker medan händer från himlen strängt pekar ut dem.

Drama! är så over the top och mycket av allting att lyssning nästan framkallar själslig tinitus, men låt sig svepas med av livsglädjen. Drama! är en av de Erasurelåtar som är verkligt originell, och på sin tid minns jag att även mina allra svartkläddaste gothvänner kunde gilla just den här låten – alla låtar med Jesus and Mary Chain hade en viss cred i deras öron. Jag själv har också sjungit den här låten live, på Katedralskolans trappa under en improviserad lunchkonsert. Det blev mest ett massa skriiii från min sida, eftersom det är en låt som är svårare än man kan tro att sjunga.

Albumet som låten är hämtad från, Wild, är ett av bandets mest ofokuserade. Efter megasuccén med The Innocents spelade de högt och satsade på ett nytt, digitalt sound som föll platt, och låtarna spretar åt alla håll.  Drama! är skivans självklara höjdpunkt, undantaget som ändå visade att Erasure hade mer att ge.

Perioden runt 1989-90 var ändå kreativ, och det är under den här tiden som många av Erasures bästa b-sidor görs. Som en bonus lägger jag upp länkar till två b-sidor hämtade från Wildsinglar. Det är lyckopillret Paradise (från singeln Drama!) och synthkaramellen Runaround on the Underground från singeln Star.

Paradise (med världens mest hysteriska orgelsolo)

Runaround on the underground

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s