Om hur Frans Tornberg kom till Stäket

Min farfars farfar Frans Tornberg

Min farfars farfar hette Frans (Axel Engebrekt) Tornberg. Han flyttade till Stäket 1846 och bodde där i 60 år till sin död 1906. Hans barn bodde där i ytterligare 40 år. De hundra år då familjen Tornberg bodde i och senare även ägde 1500-talshuset i centrala Lund är en fantasieggande period i släktens historia.

Namnet på den välkända trappstegsgavlade byggnaden ”Stäket” (egentligen Fru Görvels gård) kommer från far och son Stäck som bedrev handel i gården. Stäck den yngre hette Adolf och hans fru var Catharina Krook (f  1813). Hon kom på sin mors sida från den gamla väletablerade skånska prästsläkten Kiellman (senare Kjellman) som går att spåra tilbaka till tidigt 1600-tal. Kiellmans var bl a kyrkoherdar i bland Lövestad och Gladsax.

Det är Catharina Krook som är länken mellan Frans Tornberg och Stäket. Hon var nämligen nästkusin med Frans mamma Christina Leth (f 1789) som på mödernet liksom hon själv kom från Kiellmansläkten. Senare skulle det tillkomma ett andra band mellan Frans och Catharina: Frans gifte sig så småningom med Catharinas betydligt yngre kusin, Christina Kiellman (f 1840).

Redan innan familjen Tornberg hamnade i Stäket fanns det alltså en allians mellan Tornberg och Kiellman. Det första bandet mellan de båda släkterna kom genom Frans pappa, kronolänsman Gustaf David Tornberg (född 1787). Han gifte sig 1808 med Christina Leth, som var dotter till Carl Georg Leth (f 1748). Svärfar var Gustafs föregångare som kronolänsman i Jerrestads distrikt och Gustaf tog med andra ord över hans jobb. Christina kom från Kjellmansläkten på mödernet, genom sin mamma Anna Kiellman (f 1753) och hon var född i kronobostället i Gladsax. Det var också i Gladsax som Gustaf Tornberg gifte sig med Christina 1809. De skaffade sig åtminstone två söner och vår förfader Frans Axel Engelbrekt föddes 1828 medan de bodde i Sankt Olof utanför Simrishamn.

Stäket i Lund, sommaren 2012, foto: Henrik Tornberg

Den unge Frans flyttade till Lund. Han var 18 år då han 1846 tog anställning vid Stäcks bolag i Stäket. Vid den tiden var det fortfarande gamle Joseph Stäck som drev handel i huset och hade gården som bostad. Det hade han då gjort i hela tjugosju år, från 1819 och framåt. Adolf Stäck tog över driften av Stäket 1849, och det var alltså han som var gift med Frans släkting Christina Krook. I den stora 1500-talsgården som bestod av flera hus bodde mycket folk, varav många var släkt. Fler familjer skulle flytta in och ännu fler band skulle skapas genom giftermål. Förutom handel fanns även uthyrning av rum till studenter och stall för kundernas hästar. Det var en gammal högreståndsmiljö som hade en storhetsperiod under dessa år.

Adolf Stäck dog, bara 59 år gammal, 1862. Då hade Frans Tornberg redan varit i Stäket i 16 år och tog över ägandet av huset och driften av företaget. Frans handlade med spannmål och vin & sprit.  Han bildade familj genom att gifta sig med sin tjugotvå år yngre släkting Christina Kjellman. (Hon var hans mammas nästkusin.) Exakt när vigseln ägde rum vet jag inte, men deras äldsta dotter Anna Maria Tornberg föddes tre år efter att Frans tagit över Stäket. Min farfars far Erik föddes 1867.

Christinas syster Andriette Kiellman (f 1842) flyttade också in tillsammans med sin make (tillika Frans’ vän) handlaren Lars Johan Lundgren. Under många decennier levde så familjerna Tornberg och Lundgren/Kjellman sida vid sida i med varandra. Både Frans och Lars Johan bedrev handel i den gamla gården. Alliansen mellan släkterna Tornberg och Kjellman varade alltså i åtminstone tre generationer. Man förstår att det var en allians som gynnade båda släkter och gav stabilitet och kanske även viss rikedom.

Frans dog 1906 och bodde i Stäket till sin död. Från den dagen som han kom till huset skulle det fortsätta att bo personer ur släkten Tornberg där exakt 100 år, eftersom hans dotter Clara bodde där ända till sin död 1946. Min farfar Kjell, som föddes 1917, bodde åtminstone sina första fem år i huset.

Om livet i Stäket under 1800-talet har jag skrivt en annan text: Om livet för familjerna Tornberg och Lundgren. I den finns också en av våra släktingar, som intervjuades av Folkminnesarkivet i Lund.

Tack: Jag har fått generös hjälp av Arne Thornberg, en släkting som släktforskar. Han i sin tur har fått en del information från vår gemensamma släkting Jan Tornberg, som jag dock inte haft direktkontakt med själv.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

3 reaktioner till “Om hur Frans Tornberg kom till Stäket”

  1. Hej! Jag heter Jan Tornberg och är nog den du nämner på slutet av texten. Jag hade rätt intensiv kontakt med Arne T ett tag. Sedan tog livet en annan vändning som det ofta gör. Men jag är på det igen, som det heter. Vem av Frans söner kommer du ifrån? Nyfiken eftersom jag har dålig koll på mina samtida. Hälsningar Janne

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s