House, den nya discon? Kom igen nu, journalister!

Housemaffian

I helgen var det Swedish House Mafia tre dagar i rad på nya Friendsarenan. Jag skymtar arenan från min balkong, och såg folkströmmarna. Det är imponerande att tre svenska DJ:s har lyckats bygga en så framgångsrik musikalisk karriär att de kan få så många tiotusentals unga svenskar att släppa loss – tre dagar i rad!

Vad som inte är lika imponerande är hur house och elektronisk dansmusik lyckats flyga under svenska journalisters radar i alla år. När housemaffian på ett par timmar sålde slut på den största arenan vi har, tre dagar i rad, gick en kollektiv chock genom den svenska journalistkåren. Svenska maffian, vaddå? House, vad är det?

I svenska journalisters ögon är det fortfarande Springsteen och Dylan som gäller. Det är gubbar över 60 som fyller arenorna. House är för dessa journalister något helt nytt, så pass nytt att en oändligt pedagogisk och artig Calle Dernulf fick vara med i radio och försöka beskriva för journalister vad house är för något. ”Den nya discon” drog han till med. Och det är förstås ett briljant sätt att beskriva saken på, och Calle är förstås ett av de lysande undantagen inom svensk musikjournalistik.

Men kom igen nu, övriga journalister, house har ändå funnits sedan mitten av 1980-talet och spelats på svenska klubbar i åtmintone tjugo år. House har influerat övrig populärmusik med jämna mellanrum sedan dess. För att ta ett gammalt gott exempel från 1980-talet: New Order. För att ta ett exempel som är tio år gammalt: Missy Elliott. För att ta ett nytt exempel: Rihanna. Ringer några klockor?

Publiken har för länge sen gått vidare från Springsteen och gubbrocken, och elektroniska artister är sedan länge arenafyllare över hela Europa. Kanske dags att svensk musikjournalistik börjar återspegla det?

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s