Mina drömmars stad spinner i oktobersolen

20131012-195012.jpg

En vacker höstdag då jag är på konferens på Alströmergatan går jag genom de gamla arbetar- och industrikvarteren och ser Stockholm glänsa ikapp med sina invånare i oktobersolen. För hundra år sedan var Stockholm en fattig avkrok. Idag en rik metropol.

Jag tänker på Per Anders Fogelströms klassiska romansvit om Mina drömmars stad. Misären som Stockholms många fattiga levde i. Kampen för den egna överlevnaden och för att ge sina barn en bättre framtid var högst konkret. I romanerna blev Staden till en huvudperson i sig, som ett levande väsen med en alldeles egen själ som var konstanten då generationer kom och gick.

Ser man på Stockholm som Fogelström gjorde, som ett väsen med ett eget liv, kan vi konstatera att detta väsen idag mår mycket bättre än förr. Stockholm är en fet katt med blank päls.

Det betyder inte att alla stadens invånare har det lika fett. Men det är mycket färre fattiga nu. Livet är drägligt för en majoritet.

Det borde rimligtvis göra oss glada. Ändå är det på något vis ett romantiskt skimmer över Fogelströms fattiga gamla stad. Den nya rika staden avfärdar vi med en fnysning om gentrifiering.

Medan Stockholm spinner i höstsolen.

Annonser

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s