Facebook återuppfinner artikeln, minskar behovet av att ha en webbplats

Instant articles på Facebook
Instant articles på Facebook

Idag lanserar Facebook Instant articles, ett sätt att visa hela artiklarna från olika mediasajter direkt på Facebook istället för att öppna ett webbläsarfönster. Så här skriver Facebook själva:

As more people get their news on mobile devices, we want to make the experience faster and richer on Facebook. People share a lot of articles on Facebook, particularly on our mobile app. To date, however, these stories take an average of eight seconds to load, by far the slowest single content type on Facebook. Instant Articles makes the reading experience as much as ten times faster than standard mobile web articles.

Implikationerna är på kort sikt inte så stora, eftersom de flesta användare säkert ändå inte noterar om en artikel öppnas i en overlay som är en webbläsare, eller som en bit nativeinnehåll i själva Facebookappen. Men det kommer att få enorma konsekvenser på lite sikt. Här är några konsekvenser:

  • De mediabolag som hoppar på tåget kommer att låta Facebook bli en distributör av det egna innehållet, och inte bara en länkfarm.
  • Med nativeinnehåll från mediasajter på Facebook sätts troligen en ny standard för kvaliteten på plattformsöverskridande innehåll. Golvet höjs, även för de medier som inte vill vara med.
  • Samtidigt kommer artiklar att behöva vara mer standardiserade för att funka i Instant Articles – en sorts motrörelse mot de överdådiga ”storytellingformat” som varit så populära senaste åren. Vilken rörelse kommer att vinna? (Tips: tillgänglighet vinner alltid över skönhet.)
  • Webbplatsens betydelse kommer att fortsätta minska, då mediabolag strategiskt övergår till att betrakta sociala medier som sina viktigaste startsidor, snarare än de egna löpen.
  • Detta öppnar för direktkommunikation mellan publiceringsplattformar, som Facebook, och mediaspelarappar, som Spotify eller Sveriges Radio Play. Hittills har mediaspelare behövt använda operativsystemets inbyggda funktion eller öppna en liten iframe med en webbsida. I nya versionerna av iOS tillåts att en app som Facebook styr en app som Spotify. Webben som nav är med ens avskaffat på mobila plattformar.

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s