Tre poddtips för alla intresserade av digital strategi, lean UX och hur man förvandlar ett företag

En av de stora utmaningarna med att förändra ett företags verksamhet i en innovativ, heldigital riktning är att etablerade strukturer inte belönar ett utforskande och användarcentrerat arbetssätt. Det kan finnas många anledningar till att ett stort och anrikt företag organiserat sig på ett sätt som inte uppmuntrar förnyelse, innovation och konkurrensförmåga i vår nya användarstyrda, leana UX-värld. Kanske är belöningssystemen inom företaget inriktade på att leverera i tid, istället för på att uppfylla affärsmål? Kanske heter ditt team ”Teamet för att göra iPhone-appar” då ni egentligen borde heta teamet för att öka försäljningen med 20%? För att ta några exempel från dagens podcasttips.

Det finns många smarta, intressanta och faktiskt även underhållande föreläsare inom branschen för digital strategi, lean UX och innovation. De reser runt på olika konferenser och håller workshops, talar inför branschfolk, och skriver böcker. Exempel på konferenser där vi kan höra Jared Spool och Jeff Gothelf är UI20 i Boston (november 2015) och UX Advantage (augusti i Baltimore).

Jared Spool, från firman User Interface Engineering, är både underhållande och tänkvärd. Han kommer från UX-världen men föreläser numera mycket om affärsnytta med UX och hur företag ska kunna förändra sig från grunden för att underlätta. Spool  har sin egen podcast. med allt från avsnitt om hur man kan omstöpa ärevördiga bolag till värdet av att ha outsiders med i ett team för att få fler perspektiv.

jeff-gothelf
jeff-gothelf

Jeff Gothelf är kanske mest känd för sin bok Lean UX, som i sin tur är UX-varianten av rörelsen och boken The Lean Startup av Eric Ries. Jeff pratar intressant om hur man träffar på företag som tror att de har koll på användarnas behov, men egentligen är det deras kolleger som är kravställare. Jeff varnar också för att ha ett ”team för appar” och hellre ha ett team vars namn ska återspeglas vilket affärsvärde som teamet ska leverera.  Här kan ni lyssna på Jeff 

Väl värt din tid att lyssna!

Publicerat av

Henrik

Bloggar om bland annat science fiction på rymdfilm.wordpress.com och medier på tornberg.wordpress.com. Bor i Stockholm/Sverige/Europe.

Lämna en kommentar